Thursday, November 17, 2016

C H O K E R M A N I A

Za one koji ne znaju, a vjerujem da vas je malo, chokeri su ogrlice koje se nose uz vrat, a porijeklo vode iz davnina, kada su ih u indijanskim plemenima žene nosile radi zaštite, da bi kasnije dobile epitet modnog dodatka. Neki kažu da je bisernu masivnu choker ogrlicu proslavila kraljica Engleske Viktorija, a drugi izvori kažu da je ipak to bila Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije, koja je uvela u modu široku choker ogrlicu od bisera i dijamanata. Nosila ih je čak i princeza Dajana i druge uticajne žene u svijetu mode, između ostalih i Coco Chanel. Vremenom je značenje ovih ogrlica variralo, tako da se negdje vezivalo za dame lakog morala, a negdje ipak za gracioznost, prefinjenost i dame plemenitog roda. 

Moje sjećanje vezano za chokere doseže u devedesete godine, kad smo ih kao djeca nosili u obliku mrežaste tetovaže oko vrata, po uzoru na čuvenu Kassandru iz istoimene serije, zbog koje su žene i muškarci s posla žurili kući, a mi djeca sa nestrpljenjem čekali reprizu jer smo bili u školi za vrijeme prikazivanja :D No, da se vratimo chokerima :) 

Ove godine chokeri su se vratili na velika vrata i zavladala je apsolutna pomama za njima, prava choker manija! Za ovih nepunih 5 godina koliko se bavim izradom nakita, nikad nijedan komad nakita nije toliko zaludio žene i bio tražen kao što su chokerice danas. Moram priznati da ih dnevno napravimo najmanje deset, od onih najjednostavnih u obliku špagice oko vrata, do glamuroznih komada sa kristalima i privjescima, koji ćemo predstaviti u našoj Novogodišnjoj kolekciji na kojoj trenutno radimo. Varijacije su različite, mogućnosti je bezbroj, stvar je vašeg ukusa i to koja vam se dopada i koji model vam je najdraži. 







Svoj primjerak White Pearl chokera možete poručiti putem naše Facebook stranice ili Instagrama

Kakvo je vaše mišljenje o chokerima, imate li već svoj choker?

Pozdravljamo vas do idućeg posta,
Željka

No comments:

Post a Comment